Daha iyi bir Dünya için Matematik
Poster Çağrısı

2021 yılının IDM teması Daha İyi Bir Dünya için Matematik. Matematikle dünyayı daha iyi hale getirmenin bir yolunu gösteren bir poster oluşturun. Fikrinizi sözcükler yerine sayılar, formüller, geometrik şekiller ve diğer matematiksel öğelerle birleştirilmiş resimlerle ifade edin. Matematik kullanarak, sizin dilinizi konuşmasalar bile tüm insanların anlayabilmesini sağlayın.

Posterlerinizi 1 Mart 2021'e kadar bize gönderebilirsiniz. IDM etkinliklerinde kullanılması için en iyi bulduklarımızı paylaşacağız.

Çağrıya herkes katılabilir. Okulunuzda veya üniversitenizde paylaşabilirsiniz, takımlar oluşturabilirsiniz.

Örnekler

Bu poster, virüs bulaşmış kişileri gruplar halinde test ederek bulmanın bir yolu olan “örnek küme test” örneğini göstermektedir. Her gruptaki numuneler karıştırılır ve birlikte test edilir; karışım testi pozitif çıkarsa, enfekte olmuş grup üyelerini bulmak için ekstra testler yapılır. Bireysel testler yapmaya kıyasla maliyetleri, zamanı ve malzemeleri azaltır.

Örnek küme test hakkında daha fazla bilgi edinin.

Daha sağlıklı bir Dünya için bir poster yaratın.

Bu poster size 1: 2: 3 ağırlık oranında şeker, tereyağı (vegan tereyağı kullanabilirsiniz!) ve un kullanarak nasıl kurabiye pişireceğinizi öğretiyor; gram veya pound fark etmez! Zaman ve fırın sıcaklığı da kesirler ve uluslararası sabitler kullanılarak ifade ediliyor. Kurabiyeli bir dünya daha iyi bir dünyadır!

Dünyayı eğlence ve neşeyle daha iyi hale getirmenin yollarını paylaşmak için bir poster oluşturun.

Bu poster, iklim değişikliği bilinci oluşturmak hedefiyle son yıllarda dünya sıcaklıklarında ve CO2 emisyonlarında yaşanan hızlı artışı gösteriyor. Sağ tarafta, renklerle her yılın ortalama sıcaklığını kodlayan meşhur "Isınan Şeritler" var, solda ise aynı zaman diliminde bir duman sütunu şeklinde tasarlanmış CO2 emisyonu çizelgesi.

Daha iyi bir dünya için önemli bir konuyu paylaştığınız bir poster oluşturun.

Ed Hawkins (Reading Üniversitesi) tarafından hazırlanan Isınan Şeritler görseli, Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) lisansı altındadır.

Yıllık CO₂ emisyonları tablosu, Our World in Data tarafından derlenen Karbondiyoksit Bilgi Analiz Merkezi (CDIAC) (1850-1959) ve Küresel Karbon Projesi (1959-2019) verilerine dayanmaktadır.

Kurallarımız

Dünyayı biraz olsun daha iyi yapacak bir fikri paylaş. Böylece,

  • Çevre üzerindeki etkimizi azaltın.
  • Sağlık ve refahımızı koruyun.
  • Eğlenin ve keyiflenin.
  • Üretken olun.
  • İnsanlarla ilişki kurun.
  • Ve daha kimbilir neler...

Hiç kelime veya metin kullanmadan bir poster (basılabilen ve duvara asılabilen bir resim) oluşturarak fikrinizi ifade edin. Düşüncenizi dünyanın her yerinden insanlara iletmenize yardımcı olması için çizim ve matematiği birleştirin. Her tür matematiksel öğeyi kullanabilirsiniz, örneğin:

  • Formüller ve matematiksel işlemler.
  • Geometrik şekiller.
  • Grafikler.
  • Mozaikler.
  • Fraktallar.

1 Mart 2021 tarihinden önce posterinizi gönderin.

Posterinizi gönderin
Çağrı bitti. Resim galerimizi ziyaret edin.

Teknik detaylar

Format: JPG, PNG veya PDF dosyası (en fazla 5MB).

Boyut: 1754 x 2480 piksel görüntü. PRO iseniz, A3 formatında (297mm x 420mm), dikey (portre) yönde ve en az 150dpi'de bir görüntü dosyası gönderin.

Posteriniz için öneriler

  • Posterinizi bir çizim programı kullanarak dijital olarak oluşturabilir veya alternatif olarak kağıda çizebilir ve ardından tarayabilir veya bir fotoğraf çekebilirsiniz.
  • Herhangi bir çizim programınız yoksa, Inkscape, Krita, Gimp, ve Vectr (tarayıcıda çalışan) gibi birçok ücretsiz programdan yararlanabilirsiniz.
  • Halihazırda bir programınız olabilir. Poster çizmek için Microsoft Powerpoint, LibreOffice Draw veya Apple Pages gibi programlar kullanılabilir.
  • Posterinizin fotoğrafını çekmek istiyorsanız, iyi aydınlatılmış bir odada duvara yapıştırmak uygun olur. Kamerayı posterle aynı yüksekliğe yerleştirin, sabit tutun ve herhangi bir gölge düşürmediğinizden emin olun.
  • Çizim yapmaktan, boyamaktan, kolaj kullanmaktan, vektör sanatından, piksel sanatından, kağıt zanaat yapmaktan çekinmeyin. Tüm teknikler ve stiller mümkün!
  • İlhama ihtiyacınız varsa Pop Art, Op Art, Sokak Sanatı, İsviçre Tarzı, Konstrüktivizm, Fütürizm, Bauhaus ve Art Nouveau posterlerinin örneklerini arayın.

Matematik kullanarak Uzaylılarla iletişim

Matematik sayesinde yepyeni fikirleri son derece net bir şekilde farklı diller konuşan veya çok farklı kültürlerde yaşayan insanlara anlatabiliriz. Matematiksel olarak ifade edilmiş kavramlar, yüzlerce hatta binlerce yıl sonra da anlaşılabilir.

Evrensel bir dil olarak Matematik o kadar güçlüdür ki, bilim adamları tarafından uzaya, başka yaşam şekilleri tarafından çözülebilsin diye kodlu mesajlar göndermek için kullanılır. Örneğin, Arecibo mesajı 1.679 bitlik bir dizidir ve 23 x 73 boyutunda bir dikdörtgene monte edilebilir çünkü hem 23 hem de 73 asal sayılardır. Bu düzenlemeyle 1'den 10'a kadar olan sayılar temsil edilir ve insan DNA'sının kimyasal bileşimi, dünya nüfusu, insanın ortalama boyu gibi birçok bilgiyi ifade etmeye yarar.

Belli sayı kavramlarına ve temel kimya ve fizik bilgilerine sahip akıllı uzaylıların kodunu çözebileceği küçük bir matematik bulmacası. Galaksiler arası "Merhaba, biz Dünya'dan gelen insanlarız." diyor.

IDM 2021 Poster Çağrısı, Kanada UNESCO Komisyonu, Centre de recherches mathématiques ve IMAGINARY tarafından IDM ve IMU için hazırlanmış ortak bir projedir.